Januari-Mars

Nu är allt, som skall vara klart under senvintern och tidig vår, på plats i husen.
Januari är mest en underhållsmånad men i februari börjar de första sommarsticklingarna att komma hem för plantering. Engelsk Pelargon börjar vi leverera redan i slutet av januari. I mars hoppas vi att det ska gå att sätta ut vårsortimentet i kruka på trappen.

Maj

Nu börjar sommarblommorna och grönsakerna bli klara och vi hoppas att vädret blir så bra som möjligt så att ni kan börja plantera ut dem.
Vi har ett enormt sortiment i vår butik som vi öppnar helt i början av månaden. Håll koll under BUTIKEN.

Augusti-September

Nu börjar arbetet med julstjärnorna. De kommer i form av rotade sticklingar som vi sedan krukar in och placerar ut på borden i växthusen. Totalt kommer vi att få fram ca 100 000 st. Därefter sköts de med omsorg, vatten, viss behandling av biologiskt växtskydd. De stjärnor som skall bli grenade toppar vi så att de ger fler grenar. Vi planterar även de första penséerna och ett sortiment av Vårflirt, dessa står frostfritt i växthusen fram tills de är klara under tidig vår.

November-December

I slutet av november, till 1:a advent, skeppar vi ut en stor mängd julstjärnor till våra kunder.
Nu kan ni också komma och handla hos oss. Se öppettiderna under BUTIKEN.
De engelska pelargonerna kommer nu för tillväxt, och beräknas vara klara i februari.
Vid Lucia börjar vi plantera lite julgrupper.
Till Jul tar vi en välbehövlig vila efter en mycket hektisk månad.

Mars-April

Penséer, bellis, primula alunrot, tiarella, erysimum m.fl. andra tidiga blommor är nu klara. Bara att mixa och matcha i krukor.
Nu planteras merparten av alla sommarblommor.
Vi sår även tomat, gurka, paprika mm. Nu öppnar vi butiken så fort vädret tillåter, men öppettiderna är begränsade så håll koll under BUTIKEN så står dom där.

Juni-Juli

Det är fortfarande säsongsöppet ett tag till, men under perioden ändras öppettiderna något. Du kan alltid se våra tider här på hemsidan (BUTIKEN). Vi förnyar fortfarande med nya omgångar av vissa sommarblommor. Semestertiden börjar och vi turas om att vara lediga. Nu är det också tid för att tvätta växthusen noga innan julstjärnorna skall in, de är nämligen väldigt kräsna med hygienen.

Oktober-November

Denna period har vi det lite lugnare, vi arbetar med skötseln av julstjärnorna. Hem kommer också den andra omgången penséer, även dessa får stå i kallt men frostfritt växthus efter att vi har planterat dem. Diverse underhåll och planering inför våren är två andra bitar vi jobbar med nu när det är lite lugnare i växthusen.

Skötselråd

Jord: (substrat)

Du skall alltid välja en kvalitetsjord när du planterar dina blommor! På marknaden finns ett antal kvaliteter att välja mellan, både bra och dåliga. Vad är då en kvalitetsjord? – Det är en jord som innehåller både ljus o mörk torv, lera, sand och är näringsberikad. Den blir då luftigare och gör att vatten och näring blir lättåtkomligt för blommorna. Detta är också viktigt för att rot-tillväxten skall kunna bli optimal. Rådet vi ger är därför att läsa noga på påsen samt att betala lite mer för att vara säker på god kvalitet. Billigare = sämre kvalitet, lite dyrare = högre kvalitet, du får alltid vad du betalar för. Sedan är det bara vädrets makter som vi hoppas på så att växtsäsongen blir så prunkande som möjligt.

Näring:

Köper du jord med långtidsverkande näring behöver du inte komplettera din vattning med flytande näring.
Köper du en jord utan långtidsverkande näring måste planteringen tillföras näring, detta är extra viktigt i plantering i avgränsande kärl. Du kan välja mellan att vattna ut näring varje gång eller tillsätta den till jorden i form av långtidsverkande korn, s.k. Osmocote, dessa korn ger näring ända upp till 4-6 månader, beroende på hur varmt det är, därefter behöver du bara klarvattna.

Kärl:

För bästa resultatet bör du använda kärl med stor volym. Detta ger en bättre rot-tillväxt som i sin tur ger en rikligare blomning. Mer jordvolym gör även att jorden kan magasinera vatten och då behövs det inte vattnas lika ofta. Kärlen skall även vara dränerade för att inte växterna skall drunkna vid mycket regn. (hål i botten).

Plantering:

Glöm inte att alltid ta bort blommans plastkruka innan du planterar, annars hämmas rot-tillväxten.
På vissa blommor har vi satt clips, ställningar, dessa är bra att behålla på då de skyddar plantan vid blåst. Man klipper ett hack i nedersta bågen så att det går lätt att ta bort krukan, därefter drar man ner clipsen till rötterna och planterar fast även clipsen i jorden.